Donearlenspry

If Life

Why – When – How.

Why

Even recap. Terug in de tijd! We zijn 15 maart 2021. Ik heb de gezegende leeftijd van 41 jaar. Voor mijn lengte van 197cm weeg ik, na een tijd gezonder leven, terug +-170 kilogram. Officieel ben je dan “morbide obees”. Ik heb een beetje jojo gespeeld na een periode van zowat 2 jaar trainen met personal trainer en gezonder te eten, tot vader worden, training niet meer ingepland krijgen en kiloke per maand aankomen tot je terug 30 kilo meer weegt. Dat ging sneller en onopvallender dan verwacht. Aandacht volledig naar de baby en dan durf je jezelf weleens te verwaarlozen.


Ik ben fiere papa van een zoon van bijna drie jaar. Die heeft energie met hopen en de komende jaren wil ik er graag achter rennen en lopen en hém horen zeggen “Kunnen we even rusten” en niet andersom!

Hoewel ik, hout vasthoudend, tot nu toe altijd gespaard ben gebleven van enige vorm van ziektes of pijntjes was dit niet het gewicht en lichaam dat je nog jaren wil meezeulen. In the end ligt er wel een hartaanval of diabetes te loeren achter de hoek! Deze datum, 15 maart 2021, was de dag dat ik mijn mindset veranderd heb en er voluit voor gegaan ben.

Intermittend Fasting is een reis geworden. Een reis waarin ik in de voorbije maanden veel gelezen, gezien en geluisterd maar vooral veel geleerd heb. Ik deel met jullie graag waar ik alle info gevonden en ontdekt heb.

When & How

Ik was reeds enkele weken over intermittend Fasting aan het lezen en besloot om het te testen.

Maandag 22 maart 2021, de eerste dag. Ik besluit om te beginnen met het bekende 16/8 principe, wat er op neer komt dat je je in de praktijk niet enkel beperkt tot eten vanaf 16u tot en met het hierna volgende 8 uur window, maar dat het er in het begin op neer komt om niet te eten tussen pakweg 20:00 en 12:00. Ik ging er ook “Cold Turkey” voor. Zelf ben ik niet gaan opbouwen van 12/12 richting 18/6 of andere vormen van IF.

Vrij snel bevond ik me goed in het ritme van vasten tussen 19u ‘s avonds en 12u ‘s middags de dag nadien, waardoor je op 17/7 komt. Nu is het geen exacte wetenschap maar ik probeer me ergens tussen 16/8 en 20/4 te houden, waar ik een food window heb van een 4 à 8 u. In dit window neem ik 1 of 2 maaltijden. Het nuttigen van slechts 1 maaltijd (OMAD : One Meal A Day) is geen probleem voor me, maaar ik merk dat ik dan niet goed aan mijn macro’s kom. Daarover meer hieronder.

Vandaag 27 november 2021 zijn we 250 dagen verder en is IF een enorm onderdeel geworden in mijn leven. Het is geen dieet, wél een “way of life”. Het betekent een reis naar een gezonder, sterker, en vooral gezonder lichaam en geest!

De luttele keren dat ik ontbijt voelen erg raar. Dit ervaarde ik laatst op vakantie in Italië nog. Het heeft zelfs bijna een onnatuurlijk aspect. Om het beter te zeggen, ik ontbijt eigenlijk wel elke dag; mijn “Breakfast” ligt bij het breken van het vasten, niet om 6u30 bij het opstaan maar wel ergens rond 12u00 a 13u00. De rust die mijn lichaam ervaart in het vasten voelt enorm goed. Ondertussen ondervind ik nagenoeg nooit meer cravings en ligt mijn focus tegen het einde van het vasten zeer hoog.
Mettertijd en met info van mijn weegschaal (cijfers staan hieronder) ben mijn voeding wel nog gaan optimaliseren. Hierbij kijk ik voornamelijk naar de macro’s, waarbij de uitdaging zich bevindt in genoeg eiwitten binnenkrijgen. Voor mijn huidige gewicht betekent dat een eiwit-inname van om en bij de 235 gr.

In een volgende post neem ik jullie wel eens mee in een 24u in mijn leven: alles wat ik eet en drink in die 24u, en mijn do’s en don’ts.

Hierbij enkele cijfers:

250 days Fasting

6000 uur in totaal
4367 uur gevast
1633 uur eet window

Weight Loss

38.8 kilo kwijt. Naast allerlei andere gezondheidsvoordelen is het gewichtsverlies een leuke plus van het vasten.

Start gewicht 171.6 kg
Huidig gewicht : 132.8 kg
Streefgewicht: 112 kg

Prolonged Fasting ?

Binnen het Intermittend Fasting ben ik na pakweg 4 maanden begonnen met, sinds juli, elke maand een langere vast gaan doen. “Prolonged Fasting”, wat inhoudt dat je telkens langer dan 36u aan een stuk vast.

  • Juli 36u
  • Augustus 48u
  • September 72u
  • oktober 43u
  • november 36u
  • December ( op de planning staat nog eens een 48u fast. )

Over Prolonged fasting maak ik nog een aparte post in de toekomst. Want er valt veel over te vertellen!

Vragen ? Ik luister met plezier!

Next Post

Previous Post

© 2024 Donearlenspry

Theme by Anders Norén