Donearlenspry

2015 Belgian Aeropress Championship

Zondag 15 maart werd het Belgisch Kampioenschap Aeropress 2015 gehouden. Plaats van het gebeuren was de Antwerpse koffietempel Caffenation. Met 27 ingeschreven deelnemers zat het BAC5 volledig vol. Last minute vielen er helaas nog 2 personen ziek af. De 25 resterende deelnemers dongen mee naar de titel van Belgisch kampioen en bijhorende trip naar Seattle om België te vertegenwoordigen op het World Aeropress Championship.

Het kampioenschap zelf : Iedereen kreeg dezelfde koffie: “Rwanda Gakenke Muyongwe” die hiervoor door 32Cup geselecteerd en geschonken werd en bij Caffenation vakkundig gebrand werd.
25 personen verdeeld over 9 heats. uit elke Heat gingen 3 personen naar de halve finales en dan uiteindelijk naar 3 finalisten.
Om de koffie eerlijk te beoordelen kwamen er juryleden uit Amsterdam & Parijs hun smaakpapillen op de proef laten stellen tijdens het proeven. Het proeven zelf gebeurt volgens het cupping principe. (in een latere post geef ik nog meer uitleg over cupping)
Het Belgisch kampioenschap werd dit jaar gewonnen door Jeff Verellen De Head roaster van Caffenation. Yf Feller van Cafe Labath in Gent werd 2e en als koffieliefhebber (lees Geek) werd ik zelf mooi 3e. Het was mijn eerste kennismaking met het Aeropress kampioenschap en uitslag was dan ook boven mijn verwachtingen. Het zal niet simpel zijn om me als underdog voor te doen volgend jaar.
Enkele foto’s vanop het kampioenschap

We hadden het nog niet gehad over de Aeropress zelf… hieronder hoop ik beetje te verduidelijken wat een Aeropress is.
Wat is nu eigenlijk een Aeropress…?  Deze vraag heb ik de voorbije weken regelmatig gehoord!
De Aeropress werd in 2005 uitgevonden door Alan Adler. Deze ingenieur experimenteerde jarenlang met verschillende baristatechnieken en kwam tot de conclusie dat 3 factoren de kwaliteit van de smaak bepalen: de juiste temperatuur, totale onderdompeling in water van de gemalen koffie en een snelle filtering.
De Aeropress zorgt ervoor dat je alle smaken uit je koffie kan halen. Je speelt met maalgraad,extratietijd, watertemperatuur,enz… Je kan aeropress zetten de normale of de inverted manier.
 

Aeropress


Laat je niet afschrikken door al dat cijferwerk, dat is echt bedoeld om het onderste uit de Aeropress te halen. Een Aeropress lukt (bijna) altijd!
Ben je benieuwd hoe zo’n competitie er aan toe gaat ? kijk dan even naar onderstaand filmpje, het geeft in grote lijnen weer hoe zo’n dag er aan toe gaat?

Meer info over het World Aeropress kampioenschap kan je vinden op onderstaan link:
http://worldaeropresschampionship.com/

Next Post

Previous Post

© 2024 Donearlenspry

Theme by Anders Norén