Donearlenspry

Solidariteit vs index

De index hier in België. Daar is al heel veel om te doen geweest.
Uiteraard vind ik het persoonlijk ook leuk om er begin volgend jaar bruto een kleine 100€ op mijn maandloon bij te krijgen. Maar heb ik dat echt nodig om te overleven? Ik denk het niet. Ga ik minder uitgeven omdat ik index niet ontvangen heb ? Zeker niet….
Uiteindelijk heeft de regering beslist om geen index sprong te maken en ook de btw gaat men niet verhogen. Wel komen er een veel kleine maatregelen en mogen de werkgevers de lonen van de werknemers niet laten stijgen buiten de Barema’s en indexaanpassing.

Daarom een voorstel: Lanceer een referendum bij alle werkende mensen die meer dan 2000€ maand verdienen en vraag of zijn een indexsprong zien zitten. dan kan sociale eerlijkheid het opnemen tegen de eigen portemonnee.
Er zullen er altijd zijn die sociaal denken maar toch hebberig zijn…

in ruil daarvoor kunnen werkgevers dan    personen  op individueel niveau opslag geven  en niet collectief zoals via de index. Ik heb liefst dat mijn manager mijn opslag geeft omdat ik heel goed gepresteerd heb en of omdat ik alle verwachtingen ingelost heb.
 
Op die manier vergroot je de inzet onder de werknemers. Deze loonsopslag kan ook vervangen worden door vb (belastingvrije) bonus. Door het afbouwen van de index krijgen we een betere concurrentie positie in België en daar zullen onze bedrijven de vruchten van plukken.  Dit kan uiteraard enkel werken als zowel Werkgevers, Werknemer, Sociale partners & de regering(en) meerwerken.

  • Werkgevers krijgen meer ademruimte want drukking in de loonkost
  • Werknemers kunnen beloond worden op basis van prestaties.
  • Mensen met een lager loon hebben geen last van de ingreep. (verdedigbaar door sociale partners)
Uiteindelijk gaan we allemaal samen werken en uit deze moeilijke periode komen.

Wat denken jullie hiervan ?

Next Post

Previous Post

© 2024 Donearlenspry

Theme by Anders Norén